Gnista


Läs mer om Gnista:
| StamtavlaSyskon | Bilder | Jaktprovsprotokoll  |  MH    |

Gnista är en 7-årig flatcoated retriever tik som tyvärr är sjukpensionär sedan hon sommaren 2012 drabbades av Hemolytisk Anemi med följdsjukdomar. Hon kommer aldrig mer kunna tävla pga medicinering men hon lever ett aktivt hundliv anpassat efter henne vilket är det viktigaste. Gnista är en hund som alltid kommer betyda otroligt mycket för mig. En hund som verkligen ger uttrycket "av och på-knapp" ett ansikte. Hon är Tjuren Ferdinand i vardagen och en explosiv och uthållig hund när det gäller arbete - oavsett vad vi tränar. Helt klart den bästa tränings & tävlingshund jag haft!

Regnr: S26606/2007
Namn: LpI LpIII Lp Elit SE LCH SE VCH
Ryegate's Long Kiss Goodbye
Ras: Flatcoated Retriever
Född: 2007-03-13
Uppfödare: Annica Wehinger Redlund
Röntgen: HD-A, AD:ua
Jakt: 1:a pris B-prov Nkl vid 16 mån ålder
Lydnad: Svensk Lydnadschampion
Viltspår: Svensk Viltspårchampion
Bruks: Uppflyttad till högre klass spår
Utställning: CK, 2:a bästa tik på Flatshow
Mentaltest: MH med 1:a på skottprovet
Avel: mamma till vår Raket-kull
Övrigt: Ryegates mästare 2008
Länsmästare lydnadsklass III 2009
5:a Årets Lydnadsflat 2009
Tävlade i SHK's lydnadslandslag 2010
3:a på SHKs Riksmästerskap 2010
4:a Årets Lydnadsflat 2010
7:e placering "I Buffs Spår 2010"
 

Lite om det vi sysslar med när hon var frisk
JAKT

Vid jaktträning och på praktisk jakt är Gnistas av- och påknapp mycket tydlig. Hon är tyst och lugn i passivitet och när det är hennes tur så arbetar hon med högt tempo och stor uthållighet. Hon har en lagom stor vattenpassion och en mycket effektiv och snabb simteknik. Hon har alltid varit spontan på all typ av vilt och har alltid haft snabba fina upptag.

Gnista & jag startade på ett inofficiellt jaktprov när Gnista var 15 månader och det blev 1:a pris och vi blev provbäst. Två veckor senare var det dags för vår officiella debut och vi fick som domaren uttryckte sig "Ett mycket starkt 2:a pris". Ett par veckor senare var det dags igen för en ny start på officiellt jaktprov och vi fick ett 1:a pris. Gnista var då 16 månader och vi belönades med enbart 5:or i protokollet och den sammanfattande kritiken "En härlig arbetsvillig tik med mycket goda egenskaper som apportör i mycket gott samarbete med föraren".

Gnista var med på praktisk jakt första gången när hon var 1,5 år och hon skötte sig utmärkt, utan minsta tvekan apporterade hon skammad and. Hon har sedan dess varit med på några jakter varje höst och frågar man Gnista så är praktisk jakt det roligaste som finns!

LYDNAD
Gnista är en mycket snabb och fartfylld lydnadshund som utför momenten med härlig fart och attityd. Hon är mycket lättbelönad då hon är otroligt matglad, dessutom har hon ett mycket stort föremålsintresse och stor leklust. Med andra ord kan hon jobba länge för både godisbitar, leksaker och inte tala om hur glad om blir av "social belöning" (klappar och gos med matte). Det härliga med Gnista är att hon har samma fina attityd på tävling som hon har på träning.

Hon knep sitt Lydnadsprovsdiplom klass I på tre starter inom loppet av en vecka. 1:a priset i klass II fick vi på andra försöket, det blev en klassvinst med 187 poäng. Sen tävlade vi tre gånger i klass III samtliga med klassvinst och 1:a pris (poängen 268, 287,5 samt 299). När vi sen kände oss mogna för elitklassen så knep vi vårt Lydnadschampionat på tre starter inom loppet av två veckor. Som bäst har vi fått 292 poäng i elitklassen. Så på 11 lydnadstävlingar hade hon kammat hem LpI, LpIII och SELCH. Vi har även tävlat i Svenska Hundklubbens lydnadslandslag och blev 3:a på deras riksmästerskap 2010

SPÅR
Spår är en annan gren som Gnista gillar skarpt och hon spårar i behagligt tempo. En stor fördel att hon älskar att hitta små träpinnar i spåret och är överlycklig när hon får lämna av dem till mig. Efter fem träningsspår startade vi appellen och blev uppflyttade med 282,5 poäng (trots att vi avstod framförgående). Gnista tränar även blodspår och på tre starter blev hon Svensk Viltspårchampion. Efter att Gnista varit mammaledig så tävlade vi lägreklass spår och vi fick ännu en fantastisk tävlingsdag tillsammans. Vi vann tävlingen på fina 564,2 poäng

AGILITY
Våren 2011 började vår yngsta dotter Agnes då 8 år en agilitykurs med Gnista. De har riktigt roligt tillsammans även om det inte alltid är så lätt för en 8-åring att kontrollera en het Gnista på agilitybanan. Men Gnista är snäll och ärlig och lyder sin lillmatte för det mesta, även om det blir någon tjuvstart då och då......

Det är en stor ära att få äga en sån underbar hund som vår Gnista - hon är oerhört älskad av hela familjen


Gnista och vår yngsta dotter Agnes 8 år, tränar och leker tillsammans dagligen.
När det finns tillfälle brukar de även tävla "Barn med hund" och de har även börjat agilitykurs tillsammans