Bråka
Regnr: S49649/2004
Namn: SVCH Skeppartorps Bråka
Kallas för: Bråka
Kön & Färg: Tik SMT
Född: 2004-07-01
Röntgen: HD-A & AD:UA
Ägare: Anne Lundin, Västra Frölunda
Meriter: Gk Anlagsprov viltspår
1:a pris Ökl viltspår
Utställning: CK, BIR
Mentaltest: Genomfört MH (avstod skott pga öronbesvär)
Övrigt:  

 
 
| Stamtavla | MH | Korning | Kullöversikt | Valpbilder |

Mattes ord om Bråka:

Efter ett års läsande, besök hos olika uppfödare, träffar med så många Hoffar som möjligt, planerande och, framför allt, väntan och längtan hämtade jag Bråka 26 augusti.

Stackaren fick en ganska brutal start på sitt nya liv. Jag, min kompis Barbro, hennes hundar Alva (Hoffe) och Gidja (Rottis) åkte 40 mil till mitt nyinköpta torp i skogen utanför Vårgårda där vi tillbringade dom första 2 veckorna. Gidja tog genast på sig rollen som fostermor (en ganska sträng men omtänksam sådan). Vid ett tillfälle, t ex, undersökte Bråka en balja med flaskor med rengöringsmedel, diskmedel m.m. för att se om något gick att leka med. Gidja sprang fram och ställde sig mellan Bråka och baljan och morrade. När Bråka backade gick Gidja och hämtade en hundleksak och la framför Bråka i stället.

Gidja har också ägnat mycket tid det här halvåret åt att springa långsamt, långsamt runt med en leksak i munnen för att Bråka ska hinna med. Efter 2 veckor i skogen var det dags att flytta hem till Göteborg där husse väntade. Husse ville egentligen inte alls ha någon hund (om vi skulle ha en skulle vi ha en mindre) och sa från början ifrån att "upp i sängen kommer den inte!". Jag accepterade detta (lite eftergifter får man göra). Första natten hemma gick husse och la sig medan jag var på toaletten. När jag kom in sov han redan, och var sov Bråka!? På husses arm, i sängen! En kväll några dagar senare försökte Bråka förgäves ta sig upp till mig i soffan. Då gick han och hämtade en fotpall så hon skulle kunna ta sig upp själv! Bråka älskade husse från första stund och lärde sig snart hur hon kunde få honom dit hon ville. T ex fick dom snabbt en favoritlek "kasta pipande plasttupp i trädgården". En morgon när husse satt i fåtöljen med morgonrock på sig, och Bråka hade varit och hämtat tuppen och lagt framför dörren utan att han fattat nånting (husse har en ganska lång startsträcka på morgonen), gick hon och hämtade hans byxor och la framför honom! Tydligare än så kan det knappast bli.

Innan vi hämtade Bråka hade vi planerat alla åtgärder vi skulle vidta för att det skulle funka. Vi hade bestämt att ta bort alla mattor så att vi inte skulle bli irriterade på att dom blev förstörda, Bråka har kissat inne en gång!, på jobbet. Vi bestämde att se till att alla saker vi var rädda om var oåtkomliga, Bråka har inte bitit sönder en sak hittills!

I Bråkas familj ingår, förutom mig och husse, "lillhusse" (Viktor), en damm med koikarpar (som Bråka ramlade ner i 3 gånger innan hon fattade att vattenväxterna inte håller) och katterna Ludde och Pörli. Pörli är 14 år och flyttade delvis ner i källaren när Ludde anlände men när Bråka kom fick hon definitivt nog och flyttade ner för gott. Bråka älskar Ludde och gör allt för att han ska känna detsamma. Tyvärr har dom lite kommunikationsproblem. När Ludde blir lite irriterad och viftar på svansen tar Bråka det som en invit och tror att dom ska leka. Ludde hittar på utstuderade sätt att reta Bråka. Bl a, när Ludde ska ut, väntar han till Bråka är nästan ikapp honom innan han sticker ut genom kattluckan. När han kommit igenom, vänder han sig snabbt om och klappar till luckan så att den smäller till Bråka på nosen.

Det första halvåret har vi ägnat mest åt miljöträning: Stora folksamlingar som loppisar och auktioner, spårvagnsresor, stadspromenader m.m. plus att Bråka oftast är med på jobbet. Vi tränar också spår regelbundet. Varannan vecka tillsammans med en Tervuerens plus att det blir en eller ett par gånger däremellan. Bråka själv vill satsa på viltspår. Hon har hittills letat upp 3 rådjursskankar och ett stort älgben på egen hand. Bråka är en otroligt positiv hund! Hon älskar alla och förutsätter att alla älskar henne. Hon hänger glatt med på allting och är inte rädd för nåt. Hon har från början haft den typiska "Hoffe-av-och-på-knappen". Full fart ute och knappt märkbar inne. Hon har varit med mig på jobbet från 3:e veckan och lärde sig snabbt att, om matte sitter tillsammans med andra människor och pratar, så måste hon ligga tyst och vänta. Hon har från början varit härligt morgontrött. Hon sover gärna till 9-10 och när hon vaknar vill hon helst börja med att ligga i sängen en halvtimme och tvätta mattes ansikte grundligt.

Bråkas egen favoritlista:
Matte
Husse
Lillhusse (favoritleken är att hitta honom när han gömt sig i skogen)
Morfar (mormor är ok)
Ludde
Kroppsdelar från döda djur
All mat förutom hundmat
rökta oxöron
Grisöron
Mattes BH
Husses strumpor

Bråkas hatlista:
Klippa klorna
Skölja öronen
Torkas med handduk